nedelja, 30. maj 2010

še tole gre k tistim novim za na korzo

novo za na korzo

soseda na obisku

petek, 28. maj 2010

delavnica sitotiska

v sredo smo se udeležile delavnice sitotiska, v organizaciji društva smetumet. 
v štirih urah smo šli od ideje do realizacije: najprej smo si na papir narisali vzorce, ki smo si jih zaželeli na naših kosih blaga ali oblačilih. te vzorce smo potem izrezali ven, dobljeno dali pod sito in nanesli barvo. odtisnili in ... eto, lepi lepi rezultati. navdušeni. definitivno nekaj, kar bova ponovili.
seveda ne gre pozabit povedat, da je treba zadevo na koncu še dobro polikati, da prvo pranje ne prinese šoka.


tale zadnji odtis pa je nerajen s pomočjo lepilne folije in tehnike nanašanja barve z gobico.

svetlobna gverila

"človeške ploščice" avtorske skupine ocubo. pred cankarjevim domom. lj.

"očarljivi skupinski od-mor"

Fičo balet. predstava. 27. 5. 2010. lj.


torek, 25. maj 2010

sobotni krompirjevi žganci z jurčkovo omako

to soboto smo šli na obisk k omam in starmuatu. še pred tem pa je mama iz hoste prinesla tudi košarico z gobicami. ravno nekaj dni prej se nam je tožlo po krompirjevih žgancih in tako smo to nakombinirali z gobicami v košari in sestavili jedilnik.
za malo večjo družino ali malo večje jedce rabimo za omako okoli pol kile jurčkov (može tudi kaka druga ekzotika ala lisičke), dve rdeči čebuli, 2 stroka česna (za zdravje pa še kakega povrh), lovor, timijan, lonček kisle smetane, sol, poper, brinove jagode (?) po okusu in dve žlici moke. za krompirjeve žgance pa eno kilo krompirja (un ko se razkuha je boljši), ki ga kuhamo v litru in pol vode, dve žlici svinjske masti z ocvirki (!!!) in dobre pol kile ali 600g bele moke.
akcija: nakockan krompir kuhamo v slani vodi, ko je kuhan (nič ne odcedimo) mu dodamo moko, na sredini kupa moke nardino luknjo in tak "krater" kuhamo na laganoj vatri dokler moka ne potone v vodi. ko se to zgodi z miskerjem zmešamo vse v gladko maso, malo pustimo stat, z žlico oblikujemo žgance in (vegetarjanci ne berite dalje) zabelimo z ocvirki.
za omako pa na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane gobe in dušimo, zalivamo z vodo ako treba. dodamo zmes kisle smetane in dveh žlic moke, sol, brinove jagode (?), poper, lovor in timijan. može tudi (ampak zakaj neki?) dodati sesekljan svež peteršilj.


Recept je vzet iz lične kulinarične knjižice nastale na projektu Medgeneracijski etno-kulinarični dialogi. knjižico je odlično oblikovala in zrisala prijateljica anja, pomagali pa sva tudi midve. nekaj teh knjižic še imamo na zalogi in jih z veseljem pošljeva nadobudnim kulinarikom (zapstoj). naslov pustite na fine2meline@gmail.com.


na poti domov smo se ustavli še v laškem in spobali "original" pivo. odličan.

petek, 21. maj 2010

mišice

to sredo smo si meline klesale mišice in nabirale barvo;). s košnjo. ena s samohodno kosilnico, druga z laksarco :) kosili smo vinograd. teku je švic. samohodka je še nekako lezla med terasami, laksarca pa se ni pa ni dala ukrotit. namesto da bi lepo kosila, je raje malo orala (zemljo je metalo na vse kraje), lupla drevesa in sekala jagode :S nimaš kej, eni smo bol za v kuhno :) ampak, vinograd je za silo pokošen (bregi med terasami so bli ipak preveč). še dobro da smo vmes dvakrat malcal. gavrilovička s čebuloj. palo ko fgrapo :) pri košnji so se angažirale tut sosedove bece, ki so stegovale glave na našo stran in rapidno smukale travo....super aktiven dan se je zaključil s krompirjem v kosih (jasno z ocvirki;) in domačo solato drito z vrta. srede na vasi so top:)


roni pa je ta čas doma (kot skoraj vsaki dan) opravljal službo telekomunikatorja.

nedelja, 16. maj 2010

mojstrovina

mineštra oziroma bobiči. ata nardil.

spet akcija

v teh dneh jih bo kar nekaj. dobile smo namreč vabilo da pridema naše stvari predstavit v brežice na tržnico uniko. zraven tega mamo pa še neka druga naročila za dokončat. čez nekaj dni nas čaka tudi delavnica sitotiska, pol pa bo veselja. blago bo potiskano z velik nečesaže. ma z občutkom. skratka, velik stvari za se zgodit. vikend je bil pa tut pun akcije. jazz cerkno, the ex in ples do svetlega.

četrtek, 13. maj 2010

"mikrobijotska" bulgur solata

včeraj smo dotolkli ričet (pomagal tut ata, ki ga je (usput) jako pohvalu in reku "odličan" :), tako smo za presekat naredli bulgur solato, ki gre nekak tako: skuhaš bulgur v vodi z začimbami (sol, lovor, kajenski in obični poper, paprika), ga ocediš in ohladiš. takemu primešaš vložen posušen paradižnik, svež kravji (ovčji sir), sveže češnjeve paradižnike, olivno olje in ljubezen. tak bulgur serviramo na posteljico iz rukole, naribane surove bučke in korenja. po vrhu naribamo še parmezan in dekoriramo z arašidi in nekaj kaplicami olivnega olja. samo zdravlje, da o užitku ne govorimo ;) zraven pa sevede obvezen deci vranca.


za desert pa kaj drugega kot fino staro cockto. ne vem al sam mi nismo šli dolgo v trgovino, al so te pločevinke res nove na policah? super kuliš retro kombinezon pločevinke (manka le žirafa) ji prinese dodatne pike.

sreda, 12. maj 2010

izlet po krasu in ljubljani

v nedeljo smo šli na kosilo na kras, v štanjel. obiskali smo tudi stari britof avstro-ogrske vojske iz prve svetovne vojne, v vrtači noter, eden lepših. potem do plaže v italijo, ampak brez kopanja ko voda ni bla lepa, pa še mrzla je hotla bit.


pa še ene par turističnih iz ljubljane.konjička iz stare ljubljane, vrsta pred francoskim inštitutom in gobe pred ARSO.