torek, 25. maj 2010

sobotni krompirjevi žganci z jurčkovo omako

to soboto smo šli na obisk k omam in starmuatu. še pred tem pa je mama iz hoste prinesla tudi košarico z gobicami. ravno nekaj dni prej se nam je tožlo po krompirjevih žgancih in tako smo to nakombinirali z gobicami v košari in sestavili jedilnik.
za malo večjo družino ali malo večje jedce rabimo za omako okoli pol kile jurčkov (može tudi kaka druga ekzotika ala lisičke), dve rdeči čebuli, 2 stroka česna (za zdravje pa še kakega povrh), lovor, timijan, lonček kisle smetane, sol, poper, brinove jagode (?) po okusu in dve žlici moke. za krompirjeve žgance pa eno kilo krompirja (un ko se razkuha je boljši), ki ga kuhamo v litru in pol vode, dve žlici svinjske masti z ocvirki (!!!) in dobre pol kile ali 600g bele moke.
akcija: nakockan krompir kuhamo v slani vodi, ko je kuhan (nič ne odcedimo) mu dodamo moko, na sredini kupa moke nardino luknjo in tak "krater" kuhamo na laganoj vatri dokler moka ne potone v vodi. ko se to zgodi z miskerjem zmešamo vse v gladko maso, malo pustimo stat, z žlico oblikujemo žgance in (vegetarjanci ne berite dalje) zabelimo z ocvirki.
za omako pa na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo narezane gobe in dušimo, zalivamo z vodo ako treba. dodamo zmes kisle smetane in dveh žlic moke, sol, brinove jagode (?), poper, lovor in timijan. može tudi (ampak zakaj neki?) dodati sesekljan svež peteršilj.


Recept je vzet iz lične kulinarične knjižice nastale na projektu Medgeneracijski etno-kulinarični dialogi. knjižico je odlično oblikovala in zrisala prijateljica anja, pomagali pa sva tudi midve. nekaj teh knjižic še imamo na zalogi in jih z veseljem pošljeva nadobudnim kulinarikom (zapstoj). naslov pustite na fine2meline@gmail.com.


na poti domov smo se ustavli še v laškem in spobali "original" pivo. odličan.

Ni komentarjev:

Objavite komentar