torek, 29. junij 2010

veganska mastija

v torek, ravno teden dni nazaj, smo "česnove dame" (tokratna zasedba smo bile anja in midve) na metelkovi v okviru veganskih večerov [a] infoshopa rezale, luple, gnetle, pražle, kuhale, sekljale, ribale, drobile, kuhale in na koncu tudi zadovoljno okušale raznorazne veganske poslastice.
akcija se je začela že vjutro, ob 11ih, ko smo šle v zadnjo nabavo. najprej smo se lotle testa za slane, rahle (anja, jaz še zmeraj trdim, da so bili prav elegantno mehki;) rogljiče.


medtem ko so ti vzajali in se (mislim da v štirih rundah) spekli, smo pripravile vse potrebno za falafle (čičerikine polpete). namočena čičerika, vsega boga začimb (koriander smo še ročno zmlele ... kladivo je res eno bolj vsestranskih orodij:), čebula, česen, peteršilj. jap, peteršilja je šlo notri za celo pomivalno korito, a kombinacija z vsem ostalim ga naredi prav neprepoznavnega in maso odlično. tolko peteršilja v domači kuhni že dolgo ne. rezala ga je seveda anja :) maso smo tako pripravle in jo spekle v lepe polpetke potem kasneje tik pred večerjo. pri peki je treba bit precej pozoren na temperaturo olja, predvsem da ni ta prenizka, ker potem iz polpeta rata polomija, se ta razleti, zgine, nardi kosmiče, ... to je včasih povezano s polnostjo oz. praznostjo plinske bombe ... me smo s tega področja dobile poučno lekcijo :)




pripravile smo tudi avokadovo solato. lepo zrelim avokadom dodaš po občutku svežo čebulo in precej svežega paradižnika. kvečjemu soliš in malo popraš. majka.


za glavno jed smo skuhale bulgur z začimbami in mu dodale paradižnik, malancane in bučke.
kaj to pivo na mizi dela, nimam pojma. na našem seznamu sestavin ga ni blo napisanga ... in čigava neki je ta roka?? ;)


zraven je zelo lepo pasala tudi solata iz mladega zelja, začinjena z limono, olivnim oljem in malo gorčiče. kot lepotni dodatek, ki pa super dopolni okus, pa so zraven solate bili ponujeni tudi slani arašidi.


desert pa ... mmMMMmMmmMm ... pirin zdrob z višnjami, čokolado, raznimi oreščki in kokosovo moko. vse skupaj pa polito še s čokoladnim pudingom, skuhanim na sojinem mleku.


čista zmaga! cel(a) večer(ja), kar je blo videt iz mnogih (okoli 40 njih) sito-zadovolnih prisotnih. 
babe, še bomo kuhale!

2 komentarja:

  1. ooo, njam, njam :P
    zakaj sem to zamudila?

    nina, mi boš prosim ob priliki povedala bolj podrobni recept za to sladico??

    OdgovoriIzbriši
  2. :) maja, naslednjič obvestimo

    za podrobnosti sladice pa bo treba ančo prašat, ona je bla majstorica, midve le asistentki ;)
    se pozanimam :D

    OdgovoriIzbriši